Historien bakom Nonbye
Nonbye har i mer än 50 år levererat lösningar inom visuell identitet till ett brett utbud av verksamheter i Danmark, Sverige, Norge och flera andra länder i Europa.
Vi har under åren varit föregångare på marknaden inom flera områden.
Läs vår spännande historia här och få en unik inblick i de avgörande händelser som lagt grunden för Nonbye som företag i dag.
2021
Nonbye i Danmark leder branschen och publicerar en CSR-rapport. Rapporten gäller primärt Danmark och sätter samtidigt riktningen för Nonbyes utveckling i Sverige
2019
Nonbye förvärvar det stora svenska skyltföretaget och konkurrenten Systemtext. Därmed intar Nonbye nu rollen som en av marknadsledarna på den svenska marknaden.
2018
Nonbye förvärvar Magnum Dekor i Sverige.
2017
Det har nu gått mer än 50 år sedan Ole Nonbye startade företaget i en källare hos Brunsgaard Karrosserifabrik i danska Odder. Nonbye kan med mycket stolthet och glädje fira sitt 50-årsjubileum tillsammans med alla kunder och samarbetspartners.
Den branscherfarne Marcus Nydén anställs som VD i Sverige. Marcus har över 20 års erfarenhet och har tidigare varit hos bl.a. Systemtext, GigantPrint och Spandex.
2016
Den 10 mars 2016 blir företaget ISO 14001-certifierat. Företaget har sedan starten prioriterat hållbarhet mycket högt, och därför är denna miljöcertifiering en viktig stämpel. (ISO 14001 är den dominerande miljöstandarden internationellt).
2014
Den 6 januari 2014 blir Nonbye ISO 9001-certifierade och får därmed en stämpel på en lång genomgående omvandling. Samma år etablerar Nonbye sin första avdelning i Finland.
2011
2011 byter svenska CI Concept och norska Visius namn till Nonbye. Tillsammans riktar företaget nu in sig på de stora tillverkarna av märkesvaror i Skandinavien. Nonbye beslutar sig att som de första i Nordeuropa investera i en 1 000 DPI-skrivare och får nu fulla tryckmöjligheter och 10 nya färger.
2010
Detta år är ett år som får stor betydelse för företagets internationalisering. Nonbye blir delägare i det tyska skyltföretaget Creafol.
I Sverige inleder man ett nära partnerskap med skyltföretaget CI Concept. Samma år övertar Nonbye aktiemajoriteten i både CI Concept och norska Visius.
2009
Finanskrisen sprider sig i hela världen och dåliga nyheter väller in från alla håll och alla medier. Lars Nonbye beslutar sig snabbt för att det inte får ödelägga stämningen och andan bland Nonbyes medarbetare. Därför lanserar han den tankeväckande kampanjen “No til finanskrisen”, som väcker mycket uppmärksamhet både hemma i Danmark och utomlands.
2001
Nonbye tar emot Dansk Innovations- og Designpris.
2000
Ole Nonbye tackar för sig efter 33 imponerande år hos Nonbye och överlämnar med stolthet ledningen till sin äldsta son, Lars Nonbye, och tar in Camilla och Per Nonbye i företagsstyrelsen. Ett generationsskifte har ägt rum.
1990
Ole Nonbye presenterar som den första på marknaden möjligheten till digitaltryck i storformat. Det finns nu inga begränsningar för varken formatet eller typen av yta. Därmed kan företaget erbjuda megaposters med en totallängd på upp till 45 meter.
1989
Marknaden har börjat efterfråga differentierad skyltning och dedikerade lösningar. Därför utvecklar Nonbye ett nytt skyltutseende i 3D som kan produceras i metall, trä eller plast och som skärs ut eller görs med vattenskärning.
1983
Utvecklingen av SpaceMatic har resulterat i stor tillväxt och nya exportmarknader för Nonbye. Företaget har nu kommit upp i 50 medarbetare och bildat sin första professionella styrelse. 1983 har datorisering blivit ett måste, och därför utvecklar Nonbye en ny skärplotter som kan skanna och skära ut direkt.
1979
Mot bakgrund av flera års erfarenhet, resan till Kanada och en teknologisk utveckling som inte går så fort som han skulle vilja, väljer Ole att fullfölja sin idé om en helautomatisk bokstavsmaskin. Därför utvecklar han i nära samarbete med Teknologisk Institut, ingenjörer och utvalda elektronikföretag världens mest avancerade folieringsmaskin, SpaceMatic.
1972
En ny lag om att alla danska detaljhandelsbutiker måste ha synliga öppettider godkänns. Det ger Ole idén att visa kunderna öppettiderna i form av ett sammanhållet block i stället för lösa bokstäver och siffror. Året efter blir SystemText verklighet och uppnår fort varumärkesstatus i branschen. Samma år sker en flytt till egna nybyggda lokaler på Rønhøjvej i Odder.
1969
Nonbye flyttar ut från källaren och hyr in sig i nya lokaler på 100 kvadratmeter. Ole beskriver det som ett av de största besluten i karriären. Ett nytt fast samarbete med folieleverantören 3M etableras. Nonbye blir samtidigt återförsäljare av ”bokstavssystemet” Voss-Text.
1965
1965 är året då Ole etablerar Nonbye i källarlokalerna under Brunsgaard Karrosserifabrik i danska Odder. Med de nya teknikerna och den kunskap Ole fick i Kanada blir företagets specialitet självhäftande folie. Den första stora beställningen blir en större leverans till B&O.
1962
Efter ett par år i Kanada återvänder Ole Nonbye till Århus för att arbeta som försteman hos en lokal skyltmålare. Det står dock snart klart för Ole att han helst vill vara herre i sitt eget hus.
1960
Driven av nyfikenhet och passion för hantverket väljer Ole Nonbye att resa till Kanada för att utöka sin kunskaper om de senaste teknikerna inom sitt nya hantverk som skyltmålare.
1958
Ole Nonbye avslutar sin lärotid som skyltmålare hos ett skyltföretag i Århus i Danmark och får silvermedalj
för sitt gesällprov.