Horsens statsfängelse

Det som tidigare var Horsens statsfängelse (i Danmark) stängde 2006 efter mer än 150 år som traditionellt fängelse.

2012 öppnade det upp som upplevelseföretaget FÆNGSLET, som i dag ger plats för ett prisbelönt fängelsemuseum, övernattning, café, företagsverksamhet, stora konserter, konst- och kulturfestivaler och konferenscenter.

Astrid om Nonbyes specialist Jan: ”Jan har hittat vår själ och vi blev direkt mycket förtjusta över det förslag han kom med för både wayfinding och utformningen på skyltarna. Det är genomtänkt och tar hänsyn till de utmaningar som uppstår när vi har så många olika gästgrupper och samtidigt ett historisk kulturarv.”

– Astrid Søes Poulsen

Byggt för ett helt annat ändamål

FÆNGSLET är följaktligen ett mångsidigt aktivitetshus med många olika grupper av gäster som ska guidas runt till olika aktiviteter. ”Det är en enorm utmaning eftersom stället byggts för något helt annat än det vi använder det till i dag”, säger direktör Astrid Søes Poulsen.

Alla ska känna sig välkomna

”Som tur var kom Lorenzen på en utväg – men annars har ju syftet varit att stänga in folk.

Vi vill att alla ska känna sig välkomna och lätt kan hitta till det de har kommit för. Det var just den uppgiften vi bad Nonbye om hjälp med att lösa. ”

Ömsesidig entusiasm – unik utgångspunkt

Astrid Søes Poulsen tog kontakt med Nonbye då hon visste att Nonbye tidigare hade arbetat med wayfinding.

”Det var skönt att redan från början känna att Nonbye hade samma entusiasm för FÆNGSLET som vi”, berättar Astrid. ”Det är en helt unik utgångspunkt för ett bra samarbete. Samtidigt har Nonbyes designchef Jan Graus Sørensen lagt ner väldigt många timmar på att få vårt ställe in på skinnet innan han kom med sitt förslag för den framtida wayfindingen.”

Ordning på gästgrupper och många krav

Medarbetare från FÆNGSLET och Nonbye har på så vis redan från början arbetat grundligt med de enskilda gästgrupperna, bl.a. för att identifiera: Vad kommer de hit för? Hur hjälper man dem bäst? Vad går oftast snett när de ska hitta runt? Det har varit viktiga synpunkter inför den slutgiltiga lösningen.

Fokus på rätt wayfinding

Just utvecklingen av rätt wayfinding har i flera år varit på dagordningen för Astrid Søes Poulsen och hennes kollegor. Det är väldigt viktigt för FÆNGSLET att gästerna känner sig välkomna och guidas runt på ett bra sätt, samtidigt som den valda designlinjen och FÆNGSLETS anda bevaras. Det har lett till många krav som även den framtida skyltningen ska leva upp till.

Astrid Søes Poulsen och hennes projektledare Rehne Lund Larsen, som har haft det interna ansvaret för projektet, har båda upplevt att Nonbye snabbt har greppat bollen och kommit tillbaka med ett riktigt bra förslag.

”Look och feel” som passar bra till FÆNGSLET

De utvalda materialen till skyltningen passar därmed bra till den tuffa stil man gärna vill bevara i FÆNGSLET tillsammans med en önskan om hög kvalitet och ett exklusivt uttryck.

Utfört i tre olika standardformat

”Jag besökte FÆNGSLET väldigt många gånger innan jag gjorde färdigt förslaget”, berättar Jan Graus Sørensen. ”Det är en viktig övning för att kunna göra helt rätt och för att vi inte heller ska ’överskylta’, utan anpassa skyltningen.”

Funktionellt, tufft, enkelt och elegant på samma gång! Det behövdes ett mindre antal skyltar som skulle kunna uppdateras snabbt och enkelt.

Det löstes så att FÆNGSLET lätt själva kan uppdatera dem med hjälp av en helt vanlig skrivare. Hängskyltar i samma stil. Väggskyltar utomhus utförda i tre olika standardformat.

Tufft och stringent

Samtidigt har de många besöken gett en bra bild av vilka material som skulle passa in, så de stöder det historiska, är moderna och samtidigt bevarar det autentiska. Här har vi valt både metall och glas samt svart och vit färg tillsammans med några få starka färger. Sammantaget ger det en väldigt tuff, men också stringent look.

Sinne för detaljer

Nonbye har tagit fram totalt över 80 skyltar och ställ samt översiktskarta, nyckelkort, informationsställ och mycket mer. På alla områden har fokus varit på detaljerna, i allt från rätt skruvar och flyttbara pyloner till den rätta placeringen och att inte överinformera.

Förvandling från stängt till öppet

”Vår gemensamma fascination för FÆNGSLET har varit grunden för ett bra samarbete om en mycket väl genomtänkt lösning, som i dag är med och förvandlar FÆNGSLET från ett stängt till ett öppet ställe”, säger Astrid Søes Poulsen. ”Nu har hela implementeringen genomförts och vi gör de sista justeringarna så allt fungerar ändamålsenligt. Det har varit ett nöje att samarbeta med Nonbye under det här uppdraget och uppleva hur de har greppat bollen och lett projektet säkert i mål i gott samarbete med vår egen personal.”

Många uppfyllda skyltbehov

Nedan ses den första skylten man möter på sin rundtur. Härifrån leds man sedan från plats till plats. Den tuffa ”foten” på pylonen, som ur designsynpunkt bidrar med ett rått och autentiskt uttryck, gör att skylten också går att ta bort vid evenemang där den skulle vara i vägen.

Caseansvarig

 

 

Jan Graus Sørensen

Design- & marketingchef, mDD
+4540606240
js@nonbye.dk

Ska vi hjälpa er lösa er wayfinding-utmaning?

I detta uppdrag för FÆNGSLET har en av alla spännande utmaningar varit att guida runt folk för olika syften i en byggnad som är anpassad för att hålla folk inne bakom lås och bom.

Har ni också några utmaningar som vi kan hjälpa er lösa?

Kontakta oss redan nu. Ju tidigare vi kommer med i processen, desto bättre är våra möjligheter att erbjuda er den bästa rådgivningen.

Vi är redo att hjälpa er både på telefon och via mejl.